שופט מחוזי העביר ביקורת על המשטרה. אילן סלע. לתומנו חשבנו שהמשטרה עשתה מעשים נוראיים…. בסוף מה מתברר? 9 נשים אתיופיות שהיו מוכנות להזדיין עם פקח הגירה, ליאור סולומון, כדי שיסדר להן אשרות הגירה לישראל עבור בני משפחותהן שבאתיופיה, התלוננו שהיחס אליהן במשטרה היה משפיל…. הן המשחדות והן מתלוננות שהמשטרה השפילה אותן….
והשופט בולע את הטענה המגוחכת הזו….השופט כתב ביקורת על השוטרות, כאילו היו צריכות להתייחס אל הנשים כאל קורבן עבירה ולא כאל נותנות שוחד……
וואלה? באיזה עולם השופט חי? מאיפה השוטרת יודעת אם האתיופית החרמנית נוצלה כקורבן עבירה, או שהיא זו שהציעה לפתוח את הכוס שלה, לפני שחקרו אותה במשטרה?????
הרי השופט מבקש לחרוץ דין מראש, לבוא לחקירה בדעה מגובשת מראש שהגבר אשם והאישה מנוצלת. אולי זה להיפך? איך אפשר לדעת לפני שחוקרים????? ת”פ 69728-06-20 מדינת ישראל נ’ ליאור סולומון.
שוחד זה שוחד ואם אישה הציעה את הכוס שלה כשוחד, הרי זו עבירה פלילית של שוחד. לא היה מגיע לכושיות האלה שום יחס מיוחד כמסכנות או “קורבנות”. קורבנות הן לא.
כתבה בערוץ 1 פורסם ע”י ורד פלדמן 11/6/2023
עבודות שירות נגזרו על בכיר ברשות האוכלוסין שהורשע בשוחד מיני
בית המשפט המחוזי בירושלים גזר היום (ראשון) תשעה חודשי עבודות שירות על ליאור סולומון שהורשע בעבירות שוחד מיני כלפי שלוש נשים ופגיעה בפרטיותן. זאת בעוד העונש הנהוג בעבירות שוחד הוא מאסר בפועל. סולומון היה ראש הדסק האתיופי ברשות האוכלוסין וההגירה, ויצר קשרים מיניים עם נשים תמורת טיפול שלו בבקשות שהן הגישו לרשות, בהן בקשות לאישור הבאת קרובים מאתיופיה. הוא זוכה מעבירות בשש נשים אחרות ומעבירה של הפרת אמונים. הפרקליטות ביקשה לגזור עליו ארבע שנות מאסר. ביציאתו מבית המשפט אמר סולומון כי מי שפגעו בנשים אלה המשטרה והפרקליטות. הוא הושהה מתפקידו ברשות אך עדיין מקבל שכר חלקי.
ביהמ"ש המחוזי בירושלים גזר 9 חודשי עבודות שירות על ליאור סולומון, שהורשע בעבירות שוחד מיני כלפי נשים שביקשו שיטפל בבקשותיהן, מתוקף תפקידו כראש הדסק האתיופי ברשות האוכלוסין וההגירה. סולומון אחרי גזר הדין: מי שפגעו בנשים אלה המשטרה והפרקליטות@VeredPelman pic.twitter.com/NLRHmqfFZp
— כאן חדשות (@kann_news) June 11, 2023
השופט אילן סלע הסביר כי “מדובר בפגיעה ברמה ובתדמיתו המוסרית של השירות הציבורי”, וכי “מדובר באוכלוסייה מוחלשת שמחייבת זהירות מוחלטת”. הוא אף הדגיש כי “הנאשם לא נטל אחריות למעשיו ואמר שמדובר בסגנון מקובל בעדה האתיופית, וחבל שזה נאמר”.
אך למרות זאת, השופט הוסיף כי היה “קושי ממשי בחשיפת העבירות”, וכי “יש לתת משקל לשיהוי בהגשת כתב האישום”. לדבריו, “לא ניתן הסבר מדוע עברו ארבע שנים מאז החקירה ועד הגשת כתב האישום. במקרה הזה מדובר בשיהוי משמעותי ובלתי מוסבר שהוא מחדל. שיהוי זה לא הביא לביטול כתב האישום, אך יש לתת לכך משקל בעונש. שכן הוא נשא בחלק ניכר מעונשו, וזוכה מרוב העבירות”.
צו עיכוב ביצוע ניתן לעונש לעבודות השירות לצורך שקילת ערעור על העונש מצד הפרקליטות. עורך הדין שחר מלול מהפרקליטות אמר בתום הדיון כי מדובר בגזר דין מקל וכי התגיעה תלמד ותשקול את הצעדים הבאים. “מדובר בבכיר ברשות ההגירה שהיה אמון על אשרות כניסה לישראל והורשע בעבירות שוחד בעל אופי מיני ופגיעה בפרטיות”, אמר נציג הפרקליטות. “נשים קשות-יום פנו אליו וביקשו ממנו סיוע בהבאת קרובי משפחתן לישראל, והוא ניצל את מעמדו ואת תפקידו וביקש מהן לקבל מגע מיני, ובחלק מהמקרים קיים עימן מגעים מיניים ושיחות מיניות, בתמורה לקידום בקשותיהן. עתרנו לבית המשפט כדי להשית על הנאשם עונש של ארבע שנות מאסר בפועל לצד עונשים נוספים, על מנת שיבטא את החומרה במעשיו של עובד ציבור, מי שאמור להעניק שירות תקין ועל פי חוק לאזרחים”.
תגובת עורכי דינו של סולומון, אלי פוקסברומר ותהילה פרץ פינטו, מהסנגוריה הציבורית: “בית המשפט זיכה את ליאור מרוב האישומים בצדק, ועונשו משקף גם התייחסות של בית המשפט לאפליה שבהעמדתו למשפט על מעשים שהמשטרה סוגרת בשורותיה בדין משמעתי לכל היותר (אם בכלל), ולמחדלים כבדים של הפרקליטות בטיפול בתיק.
“מה שנתפס כשיח בין אישי ועממי בקהילות אחרות, פורש בתיק זה כשיח מנצל מצד הנשים וליאור. זו לא פעם ראשונה שעולות מאתיופיה שהעידו במשטרה זכו ליחס שונה ומשפיל. בית המשפט מתח ביקורת על כך שאחת מצוות התובעים הכינה וליוותה עדה שהיא בת דודתה. ניגוד אינטרסים חמור זה לא גולה לבית המשפט זמן רב על ידי התביעה.
“הסנגוריה הציבורית תמשיך להילחם באפליה של יוצאי אתיופיה ברשויות החוק. לא ניתן להשלים עם ניהול הליך בידי התביעה בניגוד עניינים וללא שקיפות כלפי בית המשפט. לאור היכרותנו עם מלוא העדויות והחומר בתיק, הם משוכנעים שליאור חף מפשע ופעל בנאמנות מלאה בעבודתו הרגישה”.
כתבה בניוז 1 פורסם 17/11/2022
חוקרי להב התייחסו לקורבנות של ניצול מיני כאל שותפות לעבירה |
חוקרים וחוקרות בלהב 433 התייחסו לעולות מאתיופיה, קורבנות עבירות מין של פקיד ברשות האוכלוסין וההגירה, כאל עברייניות. בחלק מן המקרים היחס כלפיהן גבל בפגיעות פיזיות, וככלל – החוקרים ניצלו את מצוקתן והפעילו עליהן לחצים בלתי הוגנים. כך קובע (17.11.22) שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, אילן סלע.
ליאור סולומון היה ממונה על לשכות מנהל האוכלוסין במחוז צפון ב”דסק האתיופי” של הרשות בשנים 2016-2007; את העבירות שיוחסו לו, ושבחלקן הורשע, הוא ביצע בתחילת העשור הקודם. לסולומון הייתה השפעה רבה על אישור עלייה מאתיופיה והוא נחשב בעיני עמיתיו לבר-סמכא בשאלות של אימות הזכאות לעלות ארצה. המדינה טענה, כי הוא ניצל את מעמדו כדי לקבל שוחד מיני מתשע נשים שביקשו את סיועו בהעלאתם ארצה של בני משפחותיהן.
למעט בנוגע לאישה אחת, סולומון אישר שקיים יחסי מין עם המתלוננות, אך טען שהיה זה בהסכמה ובמנותק מתפקידו. הוא גם הכחיש שביצע עבירות של מרמה והפרת אמונים בכך שטיפל בענייניהן של נשים עימן היה לו קשר מיני. סולומון אישר שניהל עם חלקן שיחות בעלות אופי מיני, אך טען שהיה זה חלק משיח קליל. סלע הרשיע אותו בשלוש עבירות של קבלת שוחד ובעבירה אחת של פגיעה בפרטיות, וזיכה אותו משש עבירות של קבלת שוחד ומשבע עבירות של מרמה והפרת אמונים. ההכרעה בכל אישום מבוססת על בחינת הזיקה, אם הייתה כזאת, בין הקשר המיני לבין פעולותיו של סולומון במסגרת תפקידו.
כאמור, סלע מותח ביקורת קשה במיוחד על אופן חקירתן של הנשים; המשטרה עצמה אישרה שהחליטה להתייחס אליהן כקורבנות ולא כעברייניות (נותנות שוחד). “לא ניתן לקבל מצב בו נשים, שהרשות החוקרת והפרקליטות ראתה בהן כקרבנות עבירה, תידרשנה למסור עדות במשטרה באופן בו הדברים נעשו”, אומר סלע. “חקירה של כל אדם, יהא זה חשוד או עד, מחויבת להתבצע בדרך שתבטיח שמירה מרבית על כבודו ועל זכויותיו”.
עוכבו בניגוד לחוק ונדרשו להגיע מיידית
לדברי סלע, “צפייה בחקירות של הנשים מלמדת כי החקירה עצמה לא כללה צעקות, וודאי לא שימוש באמצעים פיזיים. אולם ניכר היה כי החוקרים מנצלים את חולשתן של הנשים והם הפעילו עליהן לחץ בניצול מצבן באופן בלתי הוגן”. סלע מדגיש, כי מדובר בנשים מוחלשות, שהפער בינן לבין חוקריהן גדול עוד יותר מהרגיל. בין הליקויים עליהם מצביע סלע, ואשר עלו גם מעדויות החוקרים:
- הנשים הוסעו לתחנת המשטרה בלוד כאשר הן מעוכבות, למרות שהחוק אינו מאפשר זאת. לא נאמר להן מדוע זומנו ולעיתים הוסעו ללא כל הסבר למרחק של עשרות ק”מ ממקומות מגוריהן.
- הנשים נדרשו להגיע מיידית למשטרה, למרות שכולן אימהות חד-הוריות לילדים קטנים (כולל תינוקות, ילד לאחר ניתוח, ילד חולה אסטמה ועוד). החוקרים איימו עליהן שהחקירה תתמשך והן לא תוכלנה לחזור לילדיהן, כל עוד לא ימסרו את הגרסה שהם מבקשים לשמוע.
- החוקרים עיכבו את הנשים כאשר ביקשו לצאת לשירותים. אחת מהם, שהיניקה באותה עת, סבלה שעות ארוכות מגודש בשדיה.
- בסיום החקירות נשלחו הנשים לבתיהן בתחבורה ציבורית, כאשר הן כלל לא ידעו היכן למצוא אותה. בנקודה זו שב ומדגיש סלע: “כאמור, מדובר במי שהחוקרים ראו כקרבנות עבירה, שהנאשם ניצל את חולשתן”. למרות שאין הוראה כזאת בחוק, הוא מעיר, ההיגיון הפשוט מחייב שבנסיבות אלו היה על המשטרה להחזירן לבתיהן.
- החוקרת טליה סוסן אמרה לאחת הנשים: “ראית, גם באנו אליך בצורה עדינה. המשטרה לא כזאת… תמיד נחמדת. יכולה לבוא, לדפוק לך בשש בבוקר, לשבור לך את הדלת, בושות עם השכנים, הילדים היו בוכים, היית בלחץ”.
- החוקרות נטלו את הטלפון הנייד מאחת הנשים, למרות שהסבירה להן שבנה סובל מקוצר נשימה; המכשיר לא הוחזר לה. החקירה נמשכה עשר שעות.
החוקרים כלל לא הבינו
סלע מצטט בהרחבה את עדויות הנשים, שחלקן ניתנו בדמעות, על תחושותיהן בחקירה. אחת מהן (המיניקה) ציינה, כי אינה יודעת לקרוא עברית ולמרות זאת חתמה על הודעתה, רק כדי שתשתחרר ותוכל לחזור לתינוק. אחרת אמרה כי הטראומה מן החקירה גרמה לה לחשוש מפני העדות בבית המשפט. סלע מציין, כי לא מדובר במניפולציות שנועדו לסייע לסולומון, אלא בתחושות אמיתיות המלוות אותן שש שנים לאחר המעשה.
“זו הדרך בה ביקשו החוקרים לחקור נשים חלשות, קורבנות עבירה. נהיר כי כך לא אמורה להתנהל חקירה הוגנת, וכך לא אמורה להיראות חקירה המקפידה על שמירת כבוד האדם. כך בוודאי לא מתנהלת חקירה של קורבן עבירה”, קובע סלע. הוא מוסיף:
“החומרה היתרה שבהתנהלות החוקרים במקרה זה היא גם בכך שהם כלל לא הבינו כיצד ייתכן שהנשים הרגישו כך, כיצד ייתכן שהן הגיעו לכדי בכי כתוצאה מהדרך בה הן נחקרו, כשלשיטתם הם חקרו אותן ב’כפפות של משי’ ודאגו לכל צרכיהן. החומרה היתרה היא בכך שגם כאשר השוטרים הועמדו על השלכות החקירה על הנשים כיום, הם לא ראו כל פגם באופן חקירתן”. ראש צוות החקירה, רב-פקד אורי קנר, כיום ראש מחלקת חקירות ביאחב”ל במפלג בינלאומי, טען שהיחס כלפיהן היה ב”כפפות של משי”; סלע מגיב: “המציאות הייתה הפוכה לחלוטין”.
עם זאת, סלע דחה את בקשתו של סולומון לזיכוי בנימוק של הגנה מן הצדק בשל אופן חקירת הקורבנות, שכן הדבר לא השפיע על הראיות ובוודאי שלא בצורה ממשית.
“מטרת החלתה של ההגנה היא לעשות צדק עם הנאשם, ולא לבוא חשבון עם רשויות האכיפה על מעשיהן הנפסדים. מה גם, שלא כל מעשה נפסד שעשו הרשויות החוקרת או המאשימה או רשות מעורבת אחרת, יצדיק את המסקנה שדין האישום להתבטל מטעמי הגנה מן הצדק. תיקון אופן ניהול החקירה על-ידי המשטרה להבא, לא יבוא, ולא נכון שיבוא, באמצעות זיכוי הנאשם מעבירות חמורות שעשה”, הוא אומר.
את המדינה ייצג עו”ד שחר מלול, ואת סולומון – עוה”ד אלי פוקסברומר ותהילה פרץ-פינטו.
https://www.news1.co.il/Archive/001-D-461505-00.html
2 Comments
א. לא נכון. יש סמכות לעכב עד לצורך מתן עדות. איסה שופט בור אילן סלע!
ב. העובדה שזוכה מכמה עבירות היא למרות שיוצג בידי הסנג”צ ולא בגלל.
ג. תמיד תמצאו איזו עו”ד צ’אחלה צמודה לעו”ד אשכנזי שהוא גבר. כך גם פה: הוא מייצג והיא ממונה על נשיאת התיקים, הגשת כוס מים וכדומה. עוזרות הבית של פעם שהן כיום בחליפה. התקדמו.
איזה יופי, נשים גם יכולות לתת שוחד מיני לגבר , ומקסימום רק הוא ישלם את המחיר , לא ברור עכשיו איפה ההרתעה לנשים , עכשיו הן יכולות להציע שוחד מיני לכל אדם שירצו ומקסימום יתפסו האשם יהיה הגבר , איזה עולם מטורלל יצרו פה , לא מספיק יצרו להן תלונות שווא עכשיו גם שוחד מיני , עוד כלי בארגז הכלים לחיסול הגבר